בזוגיות, כשקשה לנו לשאת רגשות שליליים, אנחנו משליכים על האחר.
כשאנחנו לא יכולים לשאת רגשות קשים, פעמים רבות אנחנו משליכים אותם החוצה, על בני הזוג. לא במכוון כמובן, לא במודע, אלא כמנגנון הגנה המשמש אותנו להתמודדות עם כאב רגשי שקשה לנו לשאת. הקושי להרגיש ולשאת כאב, יוצא הרבה פעמים כעס ותסכול כלפי בן או בת הזוג, ואז לא תמיד קל לראות כמה מזה זה שלנו וכמה של האחר. הנה כמה דוגמאות שיעזרו להבין:
דחייה - לדוגמה, כשקשה ל-א' להרגיש דחייה, היא כועסת על בן זוגה ומקטינה אותו, כי יותר קל להיות דחוי ממישהו "לא שווה".
פחד נטישה - כשקשה לשאת את הפחד מנטישה, הוא מגביל את בת הזוג שלו, שלא תצא לחופשה בלעדיו, שלא תצא עם חברות, כדי שלא תלך רחוק מידי ותעזוב.
חוסר וודאות - כשקשה לה להרגיש חוסר וודאות, היא עוקבת אחרי השיחות של בעלה, ההודעות שלו, אחרי החיובים בכרטיס אשראי, עם מי הוא מדבר.. כי השליטה והוודאות מרגיעים את הפחד אצלה. לפעמים זה הפוך. לפעמים היא מתרחקת, מתנתקת רגשית, כדי להגן על עצמה, מעין פעולת מניעה.
חוסר אונים - כשקשה למ' לשאת חוסר אונים, הוא מנסה לפתור לה את הכל כל הזמן. לפעמים מנסה לפתור בכח, מצבים בלתי פתירים ואז יש ריאקציה יותר קשה.
חוסר אמון - כשקשה לר' לסמוך על עצמה, היא משליכה את חוסר האמון על השני ובטוחה שאי אפשר לסמוך עליו.
לא תמיד אנחנו משליכים על האחר. לפעמים אנחנו נוקטים בפעולה או התנהגות מסוימת שתרגיע אותנו או תעזור לנו לא להרגיש את הרגשות הקשים האלה. כמו לנקות 3 פעמים ביום את הבית כי זה מרגיע ומחזיר את תחושת השליטה, או לשלוח 20 הודעות לחברה כי מרגישים מוצפים ברגשות שליליים, או לצאת כל ערב, לעשן או לשתות, להקיף את עצמך בהמון חברים כדי לברוח מתחושת הכישלון או הבדידות...כי כשהשקט משתרר, הכאב מגיח.
אז הדרכים בהם אנחנו נמנעים מלהרגיש כאב הם רבות, מגוונות ולעיתים קרובות חמקמקות.
אז מה עושים?
• איך אנחנו נמנעים? הצעד הראשון הוא להבין את הפעולות או הדפוסים בהם אנו משתמשים בהם כדי לא להרגיש. מה אנחנו נוטים לעשות כדי להימנע מהרגשות השליליים האלה?
• מענה רגעי - עלינו להבין שפעולות אלה נותנות מענה רגעי. הרגעה זמנית, הסחת דעת, ולכן, אין טיפול בבעיה. אותם רגשות יחזרו ויצופו בדרכים שונות.
• לדבר על זה - אם קשה מידי לשאת את הכאב, אז למצוא מישהו לשתף, שיהיה איתכם ברגעים האלה ויעזור לכם לשאת אותו. בני זוג, הורה, חברה, אשת מקצוע.
• להתמודד - להיות ברגשות הקשים, לעכל אותם, ללמוד לשאת רגשות שליליים במקום להשליך אותם ולפגוע במי שלידינו. כשנרגיש רגשות כואבים, שנהיה רגע או שניים (או אפילו 3) באימה, נוכל לאט לאט להפחית מאחיזתם. טבעם של רגשות הם שהם חולפים, או יורדים מעוצמתם ברגע שנותנים להם שם וזמן.
כשקשה לי בעצמי לשאת רגשות קשים, אני יוצאת להליכה, נכנסת למקלחת לשטוף הכל...או מדברת עם חברה. וכשכל אלה לא עוזרים...אני כותבת (כדי שלא אשליך אותם בטעות על בן הזוג שלי).
(ציירה נעמי, הבת שלי בת 10. פורטרט)
Comments